вівторок, 25 серпня 2015 р.

Сценарій до 14 жовтня


Козацькому роду – нема переводу»
(Сценарій свята до 14 жовтня)
Шановні козаки і козачки! Дозвольте привітати вас зі святом Покрови, святої покровительки всього роду козацького. Це свято віднині є не тільки як народно-релігійне, а й національне.
І це недаремно, бо знання свого родоводу, історичних та культурних надбань нащадків, необхідні не лише для піднесення національної гідності, а й для використання кращих традицій у сучасному житті.
Указом Президента України 14 жовтня оголошено Днем українського козацтва. В цей день православна церква відзначає свято Покрови Божої Матері.  Козаки вважали Покрову своєю заступницею. Відтоді Покрова – свято українського війська.

Ведучий 1. Ну що ж, давайте і ми сьогодні постараємося бути спритними, сміливими, кмітливими, як наші славні предки - козаки запорозькі. Жили козаки куренями. Йдучи в бій, кожен курінь вибирав собі за наказного курінного отаман. Порадьтесь, хлопці, хто буде у вас курінним отаманом.
(Вибір отаманів)
                        Перший конкурс – вікторина.

1. Як козаки голили собі голову? 
 (Залишали чуба на «оселедець»).
2. Який одяг носили козаки?
(Шапки з китицями, шаровари, жупан, пояс)
3. Якого кольору  був стяг у Запорожської Січі?
(Малиновий)
4. Яким чином козаки повідомляли на далеку відстань про небезпеку?
(Запалювали бочки)
5. Для чого козаки випалювали високу траву?
(Щоб не було де сховатися ворогам)
6. Які ви знаєте символи влади гетьмана України?
(булава, бунчук).

Ведучий 2. Хороших хлопців вибрано. Хлопці - отамани, ви маєте дбати про козаків свого куреня.  Тому перший конкурс перевірить, у якого отамана сильніша рука. Просимо до столу. Покажіть свою силу , а переможець принесе своїй команді 10 балів.
                                      Конкурс «Сильна рука»
1. Змагання між курінними отаманами . «Сильна рука».
Виходять отамани, вклоняються присутнім, один одному. Далі ступають один навпроти одного, вітаються і сідають за стіл, ліктями руки ставлять на стіл, хто переважить чию руку. Переможець отримує 10 балів.
 Конкурс «Стрибки на конях»
 Ведучий 1. Кінь для козака - вірний товариш.
Тому наступне змагання «Стрибки на «конях». Сідаєте на коня, стрибаєте до «сторожової вежі» і назад. Чий козак швидше повернеться, той курінь отримує 5 балів.
Конкурс «Дно бочки»
Ведучий 2.Змагання називається «Дно бочки». Потрібно випити швидко квас, не розливши. Хто першим впорається, той отримує 5 балів.
 (Журі підводить підсумки попередніх змагань).
Ведучий 1.. Поки працює лічильна комісія, ми послухаємо гарну народну пісню у виконанні учнів 5класу
Конкурс «Кульки за спиною»
Ведучий 2.. Про хоробрість козаків ходили легенди. Ніхто не міг протистояти їм у рукопашному двобої. У кожного учасника по дві повітряні кульки, які прив'язані за спиною. Виграє той, хто роздушить кульки суперника, а свої - збереже. За цей конкурс команда отримає 5 балів.
Конкурс «Сірниковий»
Ведучий 1.. Слово «козак» означає вільний, тому команді завдання викласти з сірників слово козак. Хто швидше це зробить, той отримає 5 балів.
                        Конкурс «Веселий козак»

Запрошую двох представників із обох команд. Їм зав’язують очі. Необхідно приклеїти чуба козаку, портрет якого висить на стіні.
Звичаї запорожських козаків дивні, вчинки хитрі, а мова й вигуки гострі та переважно схожі на глузування. Цією рисою запорозьких козаків, частково пояснюються й ті дивні прізвища і прізвиська, які вони давали  новачкам, що прибули на Січ. Наприклад:  Непийвода, Перебийніс, Нетудихата…
Назвіть, вигадайте якомога більше прізвищ або прізвиськ.

                                   Конкурс «Козацьке прізвище і прізвисько»

Поки козаки наші  готуються, журі підводить підсумок.
А зараз перевіримо, які наші козачата влучні стрілки.
Поки козаки відпочивають, а  судді підраховують бали, проведемо конкурс  для болільників на краще прислів’я про здоров’я козаків. Потрібно продовжити прислів’я.

1.    Бережи одяг, поки новий, а здоров’я поки … (молодий).
2.    Як не має сили, то й світ … (не милий).
3.    Хто день починає з зарядки, у того все буде … (в порядку).
4.    Без уроків фізкультури не зміцнить … (мускулатури).
5.    Козак – це людина чесна і смілива. Найдорожча йому … (Батьківщина).
6.    Козак вкраїнську любить мову, додержить завжди свого … (слова).




 Конкурс «Надування кульки»
Ведучий 2. Козаки мали бути сильними, щоб протистояти ворогам, а тому наступний конкурс «Надування кульок». Виграє та команда, яка  швидше надує найбільшу кульку. За це вона отримає 5 балів.
Конкурс «Бій півнів»»
Ведучий 1. Наступне наше змагання «Бій півнів». По одному козаку від куреня. На підлозі накреслене коло. Стрибаючи на одній нозі, потрібно випхати один одного за коло
Ведучий 2.. Затяжні   військові походи виснажували козаків. Стомлені, вони поверталися в Січ, у свої затишні курені. Там їх чекала свіжозварена каша
Ведучий 1. Де там козацька каша ? ще не пригоріла?
Дівчина . Та ніби ні, але трохи води потрібно долити.

Конкурс «Принеси води на кашу»
Ведучий 2. Козаки, принесемо води? Отже, який курінь швидше і більше наносить води ложкою. Раз, два, три - почали!
(Підсумки змагань)
Ведучий 1. . Підведемо підсумки наших змагань . Увага всім учасникам. Слово     надається суддям змагань. Нагороджується курінь - переможець.

Немає коментарів :

Дописати коментар